Sunday, May 13, 2012

Lacy Pancake and Chicken Curry

Assalamualaikum...
Hello peeps!!!

Tetiba hari ni nak share resipi roti jalan dengan kari ayam atau nama elegant nya Lacy Pancake and Chicken Curry. Jangan risau, resipi ni senang je. Tambah-tambah untuk orang-orang bujang macam i ni.haha Btw, tak nak buang masa cakap panjang-panjang la. Let's cekidout..

Live dari Dapur Bujang

Kari Ayam

5 Ulas Bawang Putih
4 Ulas Bawang Merah
5 Sudu Besar Serbuk Kari
1 Cawan air
1 Ekor ayam
Ubi kentang
Garam gula secukup rasa
Santan

Memula kisarkan bawang putih dan bawang merah. Bila dah siap, tumiskan. Dan agak-agak bawang tu dah masak, masukkan serbuk kari yang dah dicampur dengan air. Bila dah mendidih, masukkan ayam dan kalau nak masukkan ubi kentang, pun boleh masukkan terus. Agak-agak dah masak, masukkan santan.Lepas tu masukkan garam dan gula secukup rasa. 

Roti Jala a.k.a Lacy Pancake

Tepung gandum
Telur Air
Garam
Serbuk Kunyit

Memula larutkan tepung dalam air (pandai-pandai agak). Masukkan garam secukup rasa. Lepas tu, masukkan sedikit serbuk kunyit (Sebagai pewarna).Akhir skali, masukkan telur. Bila dah adun semua bahan, kisarkan supaya adunan menjadi lebih halus. Bila dah siap, boleh la mula menjala. keh3.

p/s : Btw, resipi kat atas ni banyak main agak-agak.Maklum la orang bujang.Apa pun selamat mencuba!

10 comments:

~~oOpEt~~ said...

tgok mknan wlapn gmbar waktu mlm mmg lapar :D

Nora Karim said...

senang kari tu yea... tak payah kayu manis bagai...

nak try la versi sempoi ni.. mesti sedap!! terliur

farah hanim said...

roti jala eh??
lamanye tak mkn :D

misz chokichoki lurve said...

wahh . nampak macam sedap je . hikhik :)

diera cikimon said...

@ ~~oOpet~~ jemput la makan..heeee :D

diera cikimon said...

@Nora Karim senang je.versi org bujang.slamat mencuba. :)

diera cikimon said...

@farah hanim yup2.lacy pancake nama versi nak glamer.hehe

diera cikimon said...

@misz chokichoki lurve jemput la makan. ;p

♥ Cik EylaDiLLa ♥ said...

wahhhhhhhhhh sedappp
cik eyla mmg gler roti jala hehe

diera cikimon said...

@ ♥ Cik EylaDiLLa ♥ gila roti jala xpe.asalkan orgnya x. heh :p

 

Designed by : Diera Cikimon