Thursday, January 27, 2011

Tutorial Leave Color

Assalamualaikum~
Hello peeps~

Macam mana keadaan hari ini?Adakah masih terkawal?Kalau tak terkawal tu,harap-harap kawalkan la ya.Ok untuk entry kali ni,aku tetiba je rasa nak share tutorial photoshop.Tutorial ni aku guna photoshop cs2 je.Orang lain dah lama dah sampai cs5 aku masih lagi merangkak dengan cs2. -_-".Apakan daya,diri ini tak mampu nak beli installer.huhu!

Ok dah habis dah aku merapu.Jom tengok macam mana nak buat gambar macam ni. zassss~




1.First sekali,macam biasa la kan,korang kena la buka Photoshop tu dulu.Then,bila dah buka tu,cari la gambar korang yang nak diedit tu.

2.Bila gambar dah display kat korangnya photshop tu,korang pergi lah kat Select > Color Range dan satu pop-up akan keluar.Pop-up tu lebih kurang macam gambar kat bawah ni ya.


3.Lepas tu,akan ada eyedropper akan keluar.Korang tau kan apa itu eyedropper?Kalau tak tau,rupa dia macam kat dalam kotak merah kat dalam gambar di atas tu.Okey,boleh ikut tak murid-murid?

4.Bila eyedropper tu keluar,korang klikkan kat atas gambar.Bahagian mana tu,suka hati korang la.Kalau aku punya gambar ni,aku klikkan kat atas baju merah.Kiranya korang klik la kat tempat yang korang rasa sesuai untuk display dia punya kaler nanti.Untuk Fuzziness aku letak nilai 101 dan untuk Selection Preview pilih White Matte pastu tekan Ok.

Korang paham tak ayat aku?Aku rasa macam ayat aku ni dah berbelit-belit dah.Ok iklan dah habis.Next!

5. Sekarang ni,korang kena Duplicate gambar korang tu.Untuk Duplicate, Right Click > Duplicate.

6. Bila dah selesai,kita akan create Quick Mask dengan menekan icon seperti rajah di bawah ni :


7. Bila dah selesai,pilih layer Background (layer yang asal).Lepas tu click Image>Adjustments>Gradient Map dan pilih Black&White gradient seperti rajah di bawah :


8.Lepas dah pilih Black&White Gradient,tekan OK. 

9.Done!

Macam mana hasilnya?Jadi tak?Mesti la jadi kan?kan?Kalau dah jadi,aku undur diri dulu la ya untuk kali ni.

ops!Lupa pulak,kalau korang nak Tutorial lagi,korang boleh melawat dekat page ni juga Cik Dil.

pssst~cik Dil nanti kasi upah ye i tolong promote u punya blog.keh2



5 comments:

Syafiq Rosli said...

smart lah..:)

princeduyong said...

wah...dah pandai sket...teruskan ye..

diera cikimon said...

@Syafiq Rosli : Thanx!jgn lupa cuba tau.. :D

@princeduyong : yeah!teruskan usaha anda.kalo ada masa saya akan share lagi. *smile*

Aidanatasya said...

wahh.. thnxxx for sharing :)

diera cikimon said...

@Aidanatasya...
sama2...=)

 

Designed by : Diera Cikimon